Saturnalia – sărbătoarea pe care se bazează Crăciunul

Saturnalia era o sărbătoare romană organizată în cinstea zeului Saturn care, inițial, începea în data de 17 decembrie și se încheia pe 23, prin sărbătorirea Soarelui la momentul solstitiului. Mai târziu, Saturnalia s-a unit și cu alte sărbători, făcând ca petrecerea să continue pana în data de 27 decembrie, inclusiv. Oamenii își arătau respectul față de Saturn prin organizarea unui mare festival, drept mulțumire că acesta i-a învățat sa lucreze pământul și sa se bucure de roade.

Astfel, Crăciunul este clădit pe vechea sărbătoare în care se dădea liber de la orice activitate muncitorească, se impodobeau casele și pomii, se ofereau cadouri, se organizau mese festive. În zilele de saturnalii erau interzise pedepsele și declarațiile de război. Stăpânii isi lăsau sclavii liberi, ba chiar ii susțineau material pe aceștia sa poată achiziționa cadouri pentru familiile lor. Cadourile constau în figurine, lumânări din ceară și ghirlande.

La romani, 25 decembrie era oficial ziua nașterii Soarelui. Cu toate că Revelionul își are originea tocmai în Babilon, mileniul III î.e.n, in anul 46 î.e.n Iulius Caesar a stabilit legal ca 1 ianuarie sa fie data la care începe noul an, în cinstea zeului Ianus, zeul ușii care deschide noi începuturi.

Mitologie, astrologie și religie

La momentul solstitiului de iarnă “Soarele stă”. Unghiul făcut cu orizontul devine câteva zile staționar din cauza inversării sensului. Din punct de vedere astrologic, Iisus reprezinta personificarea Soarelui care stă – “moare” pentru 3 zile, ca mai apoi sa ne ofere zile mai lungi și un ciclu de revenire la viață al naturii. Iisus este condamnat la moarte de către Iuda prin sărutul trădător și pe 30 de arginti, act văzut ca o metaforă pentru intrarea Soarelui în semnul Scorpionului timp de 30 de zile, atunci când nopțile devin mai lungi. Sulița care ii împunge coasta reprezintă înțepătura Scorpionului. Apoi Soarele intră in Săgetator, atribuit ca semn zodiacal lui Pilat din Pont, prin a cărei judecată a trecut. Ajuns la momentul solstitiului, Soarele (Iisus) ne oferă tuturor, prin învierea Sa, viață după moarte (durata zilei începe sa crească)

Sărbătorile de iarnă au fost organizate cu mare fast încă din cele mai vechi timpuri. De aceea sfatul meu este este să fiți veseli, sa petreceți, sa răsune casa de râsete și voie bună. Bucurați-vă de experienta pe Pământ, cu bune și cu rele!

Sărbători fericite!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s