Capricorn/Ascendent Capricorn

semn cardinal, de pământ

Toate începuturile şi naşterile in viață stau sub semnul Focului. Prospețimea şi noul aparțin acestui element. Însă, intr-un moment esential, energia expansivă a focului va avea nevoie de structurare şi organizare penteu a fi utilă. Această infrânare necesară este datā de elementul Pământ. Trăim intr-o lume materială care ne impune tot felul de limitāri, insā activitatea pe Pământ solicitā un ritm mai lent pentru a putea gestiona mai bine majoritatea realitații materiale. Elementului Pământ nu-i place sa consume lucrurile prea repede sau să rămână fārā resurse inainte de vreme. Acest element stabil are nevoie de mai puține reîncărcări deoarece conservă forța vitală a focului in moduri inteligente si eficiente. De fapt, elementul nu este foarte “abil” in actiunile sale pe cat este de inzestrat cu bun simt. Toate zodiile de pământ constientizează in acelasi mod plin de respect limitarile inerente ale vietii. Focul poate refuza să accepte limitarile impuse, din cand in cand de viată, insă pământul tolerează această situatie evidentā si invata sa-si desfasoare activitatea bine in aceste conditii. Acesta depinde de fenomenele repititve, solide. Este clar ca acest element detine un rol cheie in disciplinele stiintifice pentru care capacitatile specifice precum mintea limpede, analize minutioase si spiritul obiectiv de observatie sunt indispensabile.

Zodiile de pământ se concentrează cu fermitate nivel palpabil de experiență si se riscā să presupunā ca acest univers tangibil este cel mai important, fiind cel care contureazā realitatea noastră fundamentalā- singurul de care ar trebui să depindem in totalitate. Orice altceva are mai putină valoare pe termen lung. Ei bine, putem vedea foarte repede cum această atitudine duce la o perspectivă ingustă, materialistă asupra potentialului vietii. Dacã se evită obtuzitatea şi inflexibilitatea, atunci pamantul devine un element minunat, inzestrat cu capacitatea de a scoate in evidentă potentialul mai profund al celorlalte elemente.

Pământul este simplu si practic ca o pereche “comodă” de pantofi. El este la fel de confortabil si de familiar ca un pulover vechi. Cel nascut sub semnul lui este apreciat drept o persoana demnă de incredere, modestă, pe care te poti baza. El se asigurā ca mare parte din lumea noastră obişnuită functionează punctual si organizat. Zodiile de pamant fac tot ceea ce le stă in putință sa țină haosul departe, in principal concepând si punand in aplicare reguli si regulamente care să asigure ordinea.

Scânteia inițială a interesului față de sine, simbolizată de prima zodie, Berbecul, a trecut pana acum printr-un proces de maturizare până a atins stadiul de dezvoltare din Capricorn. Un rezultat al acestui proces este ca am devenit constienti cu privire la responsabilitatea noastră personală de a contribui la constructia unei societăți puternice, bazate pe valori comune si imbunătățirea conditiei umane. Capricornul este dedicat transformării societății intr-un loc sigur, unde domneşte ordinerea, pentru oameni care muncesc din greu si respectă legea. O cale de a realiza acest deziderat, cel puțin in ochii acestuia, este de a stabili reguli si reglementări menite sa impiedice masele sa creeze instabilitate. Capricornul are un respect considerabil fată de lucrurile de durată, care au un cadru solid.

Capricornul vine pe lume cu o intelepciune de obicei rezervatā celor vârstnici si nu tinerilor. Este dornic să se comporte disciplinat si sa dea dovadă de obediența necesară pentru a obtine pentru sine o astfel de pozitie privilegiată- multi nativi ai acestui semn inteleg asta incă de la grădiniță. Ar putea suna ca un comportament oportunist, dar nu unul fals, deoarece excelează de la sine printr-o conduită calculată. Nu ii place să simtă lipsit de control si dovedeste o retinere si un calm nepotrivite cu o vârstā fragedă. Răspunde asteptărilor celorlalți in speranta ca va face o impresie bună, de care mai tarziu va profita, cand va incepe să urce treptele sociale. Preocupat de reputația sa, va munci din greu pentru ca totul să fie impecabil.

S-a discutat mult despre tendinta Capricornului de a fi centrat pe ambitiile sale, incât poate deveni nemilos, indiferent. In viață, majoritatea persoanelor din acest semn stiu din istorie ca dictatorii brutali isi pierd in cele din urmă puterea si cad in dizgratie, urâți pe vecie. El insă nu vrea un astfel de sfarsit si nici o pată permanentă pe statutul lui. Pe plan profesional, cand actionează dintr-un post de comandă, se poate purta ca un parinte sever, mereu gata sa pocnească din bici. Nu incearcă insă sa sperie pe nimeni fără rost- doreşte numai să obțină cele mai bune performanțe posibile de la angajatii săi sau din partea celor cu care face afaceri.

Vrea să fie recunoscut drept o persoană deosebită, dar uneori nu este sigur că meritã un statut atât de elevat. Leul nu se indoieste niciodată de faptul că s-a născut superstar, dar Capricornul, mai pragmatic, ii detestă pe cei care se laudă cu măreția lor. El este convins că nimic in viată nu vine uşor, pe o tavă de argint- cățăratul pe scara socială necesită o permanență luptă si perseverență.

Nu toți nativii acestui semn sunt născuți să obțină faima, insă au nevoie sa li se recunoască sincer eforturile si dăruirea in domeniul ales.

Capricornul pare să nu dea dovadă de căldură pe plan afectiv. Partea lui rece şi rezervată lasă impresia că, deşi vioi si eficient, este oarecum insipid din punct de vedere sentimental. Asta se intampla deoarece Capricornul vede lumea ca pe un loc in care poti fi rănit dacă nu iti sa-ti porti armura protectoare in public. De aceea, părțile sensibile si placute sunt bine păzite si rareori expuse.

Este semnul asociat cu atitudinea părinteascā, reprezentând prototipul tatălui, mai puțin sensibil. Se simte responsabil de initierea oamenilor in legătură cu felul in care să se poarte, responsabil să furnizeze un mod de viațã sigur si structurat.

Capricornul se simte cel mai confortabil cu planeta Saturn, probabil pentru siguranța pe care i-o insuflā inelele din jurul lui, asemeni unei fortărețe. Atât zodia, cât si planeta sunt demne de incredere si gata sa muncească din greu pentru a-si atinge obiectivele bine definite.

Eclipsa si Luna Plină din data de 5 iulie vor lumina pentru voi casa 1 a eului– imagine de sine; identitate; personalitate; temperament; modul in care ceilalți vă percep; înfățişare fizică dar şi ce exprimați din interior; vitalitate; autoafirmare; proiecte personale.

Tot aici se află şi Saturn, care oferă ultima şansă a restructurării acestui domeniu de viață şi creării unei baze solide, de durată. Schimbările la care ați lucrat in ultimii 2 ani se vor concretiza, urmând să adunați roadele in următoarele 6 luni.

Luna Nouă din 20 iunie se va repeta in semnul Racului si in 21 iulie, ceea ce oferă pentru voi două nouă inceputuri pe casa opusă “eului” , si anume casa 7 a “celorlalți”. Aici aveți de integrat lecțiile invățate dar si noua energie de care beneficiați pentru o mai bună relație cu cei din jur, in special cu parteneri. Găsiți echilibrul intre nevoile voastre şi nevoile altora, chiar dacă vă aflați intr-o perioadă care pune accentul doar pe propria dezvoltare şi realizare.

casa 7-colaborare, asociere; alianță; adversar; partener de viată, de afaceri; căsătorie; procese juridice, contracte, lucrul cu publicul, clienťi.

Relațiile casei 7 care nu mai funcționează se vor “curăța”, lăsând spațiu unora noi.

Marte işi va descărca energia in următoarele luni in casa 4 astrologică – cămin, casă, locul in care ne simtim confortabil şi in siguranță; pământ, teren, imobiliare in general; legătura cu părintii si mediul originar; rădăcini. Gestionați cu grijă energia vulcanică marțiană in acest domeniu de viață.

Va doresc succes in această perioadă a marilor schimbări!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s